60 päivän "sokeridieetti" tuhosi terveyden.

07.05.2017

http://www.youtube.com/watch?v=6uaWekLrilY

Australialainen näyttelijä ja elokuvantekijä Damon Gameau päätti testata, millaisia muutoksia terveydentilassa tapahtuu, jos ruokavalio sisältää hyvin paljon sokeria. Gameau kokeili "sokeridieettiä" 60 päivän ajan ja teki ihmiskokeestaan dokumentin.

Gameau söi kokeilunsa aika vähärasvaista, mutta hyvin sokeripitoista ruokaa. Gameaun nauttimasta sokerista kaikki tuli niin sanotusta piilosokerista.

- En juonut limsaa enkä syönyt suklaata, jäätelöä tai makeisia. Kaikki sokeri, mitä söin, tuli terveelliseksi koetuista elintarvikkeista. Söin myslipatukoita, muroja, vähärasvaisia jogurtteja ja join hedelmämehuja sekä urheilujuomia. Elintarvikkeita, joita vanhempi voisi antaa lapselleen, ajatellen niiden olevan terveellisiä, Gameau selittää.

Gameau kertoo, että vaikka hänen nauttimansa kokonaiskalorimäärä pysyi samana, hän tunsi itsensä jatkuvasti nälkäiseksi.

Nopeita muutoksia

Dieetin vaikutukset Gameaun terveyteen olivat paljon järkyttävämpiä kuin ennen koetta oli ajateltu.

Jo kolmessa viikossa Gameau tunsi olonsa jatkuvasti huonoksi ja veltoksi. Hän myös ärsyyntyi pienistäkin asioista.

Lääkärissä selvisi, että Gameaulle oli jo tässä vaiheessa alkanut kehittyä rasvamaksa. Yleisin rasvamaksan syy on vyötärölihavuus ja sen syntyyn vaikuttaa paljolti ravinnonlaatu. Rasvamaksalla on yhteys myös tyypin 2 diabeteksen ilmaantumiseen.

Gameuan viskeraalisen rasvan eli sisäelinten ympärille kertyneen rasvan osuus nousi. Vaarallisen rasvan kertyminen vatsan seudulle kasvatti hänen vyötärönympärystään 10 sentillä. Lääkärien mukaan Gameau oli matkalla kovaa vauhtia kohti liikalihavuutta.

Kokeella oli vaikutuksia myös hänen psyykkiseen toimintakykyyn, jonka arvioitiin muuttuneen epävakaaksi.

40 teelusikallista päivässä

Gameau oli kasvattanut sokerin saantiaan noin 40 teelusikalliseen päivässä. Se on vain hieman enemmän, mitä keskivertoteini kuluttaa maailmanlaajuisesti sokeria päivässä.

Maailmanterveysjärjestö WHO antoi alkuvuonna suosituksen, jonka mukaan aikuisen ei tulisi nauttia sokeria kuutta teelusikallista enempää päivässä.

- Emme sano, että ihmisten pitäisi lopettaa sokerin syönti, mutta on hyvä olla tietoinen asioista. Sokeria on 80 prosentissa jalostetuista elintarvikkeista, joita me syömme, Gameau toteaa.

That Sugar Film -dokumentti saa ensi-iltansa Australiassa helmikuussa 2015.

07.05.2017Stevia, mitä se on?
07.05.2017Kalsium ja sen merkitys luuston terveydelle
07.05.2017Maksa ja maksanpuhdistus
07.05.2017Autoimmunisairaudet lisääntyvät hälyyttävästi
07.05.2017Vesi Ja Suola
07.05.201760 päivän "sokeridieetti" tuhosi terveyden.
07.05.2017Suolihuuhtelu (kahvilla)
07.05.2017Suoliston bakteerit ja Mielen terveys
07.05.2017Oletko koskaan ajatellut mitä elimistössäsi tapahtuu juotuasi Coca Colaa??
07.05.2017Oodi ohutsuolelle

Siirry arkistoon »